Iškilmingo posėdžio kalbų problematika ir prasmė (Parliamentary Studies, 2006)
Kalbų sakymas nacionaliniame parlamente apskritai yra iškilmingas ritualas, kuriam suteikiama forma, paskelbiant temą ir apibrėžiant laiką, iš anksto numatant tinkamus paskelbti svarbią mintį kalbėtojus; taigi numanomas ir ritualo turinys. Kokios reikšmės turi iškilmingos kalbos dabartiniame parlamente – tautos atstovybėje, kai jos sakomos itin svarbiomis progomis?Autorius atsakys į šį klausimą, ne tik svarstydamas, koks yra ritualo tikslas, bet ir darydamas prielaidą, kad šis – iškilmingo ritualo (kalbų sakymo) tikslas siaurinamas, nes tampa formaliu politiniame kalendoriuje pažymėtų datų įprasminimu. Kalbėdami apie iškilmingų kalbų ir kalbėtojų reikšmę ir vaidmenį, privalome patikslinti ritualo problemą, iškeldami ir antrą klausimą: ar iš tikrųjų turi reikšmės iškilminguose Lietuvos Respublikos Seimo minėjimuose, kas ir kaip pasakoma?