(untitled) (Relevant Tomorrow / Aktualu rytoj, 2009)
Straipsnyje analizuojamas žurnalisto, keliautojo, visuomenės ir kultūros veikėjo Mato Šalčiaus archyvas. Šį archyvą 1995, 1997 m. Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai perdavė M. Šalčiaus dukra Raminta Šalčiūtė-Savickienė. Archyvą sudaro biografinė medžiaga, kūrybinės, darbinės, visuomeninės veiklos dokumentai, labai gausi korespondencija, šeimos, giminių, įvairių organizacijų, buities dokumentai, ikonografija. Didžiąją dalį ikonografinės medžiagos sudaro M. Šalčiaus kelionių po įvairias pasaulio šalis nuotraukos. M. Šalčiaus archyve yra nemažai medžiagos pedagogikos, spaudos, kultūros, turizmo, diplomatijos, lietuvių išeivijos istorijai. Gausi jo korespondencija su JAV lietuvių visuomenės ir kultūros veikėjais bei laiškai žmonai Bronislovai Šalčiuvienei ir broliui Petrui Šalčiui leidžia geriau susipažinti su lietuvių išeivių gyvenimu JAV ir Pietų Amerikoje. Fonde yra nemažai M. Šalčiaus asmens dokumentų, surinkta daug vizitinių kortelių.