(untitled) (Aktualu rytoj / Relevant Tomorrow, 2022)
Neginčijamą šalies bibliotekų teikiamą naudą visuomenei bene labiausiai pagrindžia bibliotekų veiklų statistiniai rodikliai. Kita vertus, šie rodikliai geriausiai atskleidžia ir valdžios institucijų sprendimų (pavyzdžiui, įstaigų reorganizacijos arba likvidavimo) poveikį bibliotekų paslaugoms: dokumentų fondo komplektavimui, vartotojų ir personalo paslaugoms, darbo sąlygų gerinimui ir kitoms. Tad straipsnyje apžvelgiami ir palyginami (2022 m. ir ankstesnių metų) statistiniai rodikliai, susiję su visu 2022 m. Lietuvos bibliotekų tinklu, dokumentų fondo pasiskirstymu, registruotų vartotojų skaičiumi, apsilankymais bibliotekose ir dokumentų išduotimi, skaitomumu, vartotojams bei darbuotojams skirtomis darbo vietomis. Analizė atskleidė, kad 2022 m., kaip ir ankstesniais metais, bibliotekų skaičius mažėja, ir tai atsiliepė gyventojų prieinamumui prie bibliotekų paslaugų. Pasibaigus pandemijai dvigubai išaugo (palyginti su 2021 m.) fizinių, tačiau sumažėjo virtualių apsilankymų skaičius šalies bibliotekose. Prie fizinių apsilankymų rodiklių išaugimo žymiai prisidėjo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, kurioje apsilankiusių gyventojų skaičius sudarė beveik 30 proc. visų kultūros sektoriaus įstaigų bibliotekų lankytojų.