(untitled) (Aktualu rytoj / Relevant Tomorrow, 2023)
Straipsnyje Vilnius apibūdinamas kaip Šiaurės Atėnai – miestas, įkūnijantis dvasinę ir kultūrinę stiprybę, paremtą istorijos, atminties ir kūrybos sąveika. Per amžius išgyvenęs ne vieną priespaudą ir karus, Vilnius išsaugojo savo dvasią tapdamas solidarumo ir intelektualumo centru. Šis Vilniaus unikalumas atsiskleidžia per Oskaro Milašiaus, Moišės Kulbako, Czesławo Miłoszo, Irenos Byrskos, Prano Morkaus, Tomo Venclovos, Vaidoto Daunio ir kitų idėjas. Jos pabrėžia genius loci – vietos dvasios, formuojančios miesto ir jo žmonių tapatybę, svarbą. Kaip ir kiti Šiaurės Atėnams priskirtini miestai – Edinburgas ar Tartu, Vilnius rodo, jog kultūra yra miesto gyvybingumo pagrindas. Šiame kontekste Vilniaus mažumo idėja iškyla kaip prielaida atkurti jame praeities paveldą ir formuoti ateities viziją. Tad nūdienos Vilnius, išlaikydamas savo unikalią dvasią, skatina solidarumą, tarpkultūrinį dialogą bei demokratines vertybes ir dėl to tampa naujos Europos civilizacijos vizijos pagrindu; vizijos, kurioje istorija bei vertybės susilieja į harmoningą ateitį.