(untitled) (Aktualu rytoj / Relevant Tomorrow, 2023)
Įvadiniame straipsnyje pristatomas žurnalo Aktualu rytoj specialus numeris „Europa. Sostinė. Tapsmas: XIX–XXI amžiaus Vilnius“, skirtas 2023 m. švęstai Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų 700 metų sukakčiai. Šio numerio chronologinės ribos – pastarieji 200 metų, per kuriuos Vilnius išgyveno esminius politinio statuso, socialinius ir demografinius pokyčius: virsmą iš Rusijos imperijos provincijos miesto, Vokietijos okupuoto administracinio centro, Lenkijos provincijos centro, nepriklausomos ir sovietų okupuotos Lietuvos sostinės į vienos iš Europos Sąjungos šalių sostinę. Numeryje, pasitelkus tarpdisciplininę prieigą, reflektuojami ir analizuojami šie su Vilniumi siejami pokyčiai, jų ištakos, dabartinė situacija ir ateities perspektyvos. Specialaus numerio straipsniai pristatomi sugrupavus juos į temines grupes: 1) „Vilniaus atminties ir užmaršties vietos“; 2) „Daugiakultūris Vilnius“; 3) „Vilnius – administracinis, ekonominis, politinis, kultūros ir mokslo centras“; 4) „Urbanistinė ir architektūrinė Vilniaus raida“; 5) „Vilnius meninėje kūryboje“; 6) „Vilniaus komunikacijos“; 7) „Vilniaus ateities vizijos“; 8) „Vilnius ir gamta“. Šis Aktualu rytoj specialus numeris laikytinas dar vienu įnašu į vilnianą.