Atgimę balsai: lietuviškų šelako plokštelių skaitmeninimo projektas (Aktualu rytoj / Relevant Tomorrow, 2009)
Straipsnio objektas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos skyriaus iškelta publikuotų garso dokumentų nacionalinio archyvo sukūrimo idėja ir jos realizavimas surenkant senąją šelako plokštelę kaip garsinį kultūros paveldą, praturtinusį Lietuvos muzikinę kultūrą. Straipsnio tikslas – apibūdinti kultūrines ir istorines sąlygas bei aplinkybes, lėmusias plokštelių leidybos ištakas ir tolesnę jos raidą, kaip reikšmingą Lietuvos XX a. I pusės kultūrinio muzikinio gyvenimo apraišką. Daromos įžvalgos, paaiškinančios plokštelių leidybos ypatumus ir sąsajas su to meto plokštelių įrašų techninėmis galimybėmis. Plokštelių leidybos repertuaras vertinamas ir nagrinėjamas epochos istorinių kolizijų, technikos ir meno raidos tendencijų kontekste. Faktologinė medžiaga leidžia daryti išvadas apie plokštelių leidybos įtaką to meto ir nūdienei Lietuvos kultūrai ir atskleisti šelako plokštelių, kaip pirmapradžių garsinio interpretacinio meno dokumentų, skaitmeninimo reikšmę, pervedant muzikinę informaciją į šiuolaikinę laikmeną ir tokiu būdu sukuriant istorinio lietuviškų šelako plokštelių fondo išsaugojimo bei prieinamumo šiuolaikinei visuomenei galimybes. Straipsnyje nagrinėjama senųjų lietuviškų šelako plokštelių skaitmeninimo projekto metodika, aptariami tikslai ir rezultatai.
Keywords: Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos skyrius; Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos garso dokumentų archyvas; šelako plokštelė; lietuviškų šelako plokštelių kolekcija; šelako plokštelių skaitmeninimo projektas; kompaktinė plokštelė; garsinis kultūros paveldas; UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinis registras