Vilniaus ORT technikumas 1921–1940 metais: susikūrimo aplinkybės, veikla ir išskirtinumas (Aktualu rytoj / Relevant Tomorrow, 2023)
Šiandieninė World ORT (angl. Organization for Rehabilitation through Training) – pasaulinė ir didžiausia žydų profesinio švietimo organizacija, padedanti įgyti profesiją ne vien žydams. Tad straipsnyje rekonstruojama ORT organizacijos susikūrimo aplinkybės ir jos raida iki 1921 m. tapsmo pasauline organizacija, taip pat išryškinama, kuo išskirtinis buvo Vilniaus ORT technikumas savo veikimo laikotarpiu (1921–1940 metais). Nustatyta, kad postūmis 1880 m. Sankt Peterburge įkurti šią organizaciją buvo Rusijos caro Aleksandro II vykdyta laisvėjimo politika, konkrečiai – 1865 m. įsakas, leidęs kvalifikuotiems amatininkams apsigyventi visoje Rusijoje už žydų sėslumo ribos. ORT organizacijos tikslas ir buvo padėti žydų visuomenei prisitaikyti prie naujųjų laikų ekonominių sąlygų, pereinant prie gamybinio darbo. Vilniaus ORT technikumas 1921–1940 m. laikotarpiu buvo prestižiškiausia žydų profesinio švietimo mokykla tiek Lenkijoje, tiek ir visoje ORT organizacijoje. Mokyklos pavadinime vartojamas žodis „technikumas“ tuometinėje Lenkijoje buvo naujas ir išskirtinis, perimtas iš vokiškos švietimo sistemos, todėl taikantis prie lenkiškos švietimo sistemos jis buvo keičiamas – nuo 1932 m. ši žydų mokymo įstaiga vadinta Privačia technine mokykla, o nuo 1938 m. – Techniniu licėjumi. Baigę šią mokyklą absolventai įgydavo techniko (inžinieriaus padėjėjo) diplomą ir galėjo tiek iškart įsidarbinti, tiek ir tęsti studijas užsienio aukštosiose technikos mokyklose.
Keywords: žydų organizacijos; Amatų bei žemės ūkio darbo draugija (ORT); žydų sėslumo riba; žydų profesinis švietimas; tarpukario Lenkijos švietimas; Vilniaus ORT technikumas