Lietuvos kultūros paveldo ilgalaikio saugojimo strategija ir sklaidos programos

Authors

  • Regina Varnienė-Janssen

DOI:

https://doi.org/10.51740/rt.vi.473

Keywords:

kultūros paveldas, kultūros paveldo ilgalaikio išsaugojimo teisinė bazė, skaitmeninimas

Abstract

Straipsnis skirtas apžvelgti Lietuvos kultūros paveldo ilgalaikio išsaugojimo įstatyminę bazę, pagrindinį dėmesį sutelkiant į dokumentus, reglamentuojančius kultūros paveldo išsaugojimą.

Atkreipiamas dėmesys į tai, kad naujosios galiojančių dokumentų pataisos nėra pakankamos interneto išteklių išsaugojimui užtikrinti, ir tuo pačiu į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos iniciatyvą parengti atskirą privalomojo egzemplioriaus įstatymą, leidžiantį nustatyti tvarką, pagal kurią Vyriausybės įgaliota institucija formuotų ir vykdytų privalomojo egzemplioriaus valstybinę politiką ir strategiją, užtikrinti viešosios informacijos teikėjų ir bibliotekų bendradarbiavimą, apibrėžti ir įvardyti elektroninių išteklių pristatymo metodus ir būdus, numatyti už kultūros paveldo kaupimą ir saugojimą atsakingas valstybines institucijas ir atsakingus asmenis, jų turimą atsakomybę. Taip pat aprašoma Nacionalinės bibliotekos iniciatyva dėl Lietuvos kultūros paveldo skaitmeninimo, skaitmeninio turinio saugojimo ir prieigos strategijos parengimo bei vykdomi skaitmeninio ir skaitmeninto paveldo ilgalaikio išsaugojimo ir sklaidos projektai.

Published

05/06/2009

How to Cite

Varnienė-Janssen, R. (2009). Lietuvos kultūros paveldo ilgalaikio saugojimo strategija ir sklaidos programos. Relevant Tomorrow, 7–14. https://doi.org/10.51740/rt.vi.473

Issue

Section

Articles