Gairės elektroninei valstybinei bibliografijai: tarpiniai rezultatai

Authors

  • Maja Žumer

DOI:

https://doi.org/10.51740/rt.vi.503

Keywords:

einamoji valstybinė bibliografija

Abstract

Gairių elektroninei valstybinei bibliografijai rengimo darbo grupė savo veiklą pradėjo nuo vartotojų ir valstybi­nės bibliografijos (VB) vartojimo analizės. Kokią reikšmę VB turi bibliotekoms ir bibliotekininkams, jau seniai žino­ma, tačiau darbo metu buvo išskirti ir kiti VB vartotojai, išanalizuoti jų reikalavimai VB. Šios analizės rezultatai buvo pateikti ir aptarti; atkreiptas dėmesys į esamus ir potencialius vartotojus, taip pat aptartas VB vartojimo pobūdis. Grupė tęs savo darbą, atsižvelgdama į vartotojų poreikių įvairovę ir išskiriant VB funkcines galimybes.

„Einamoji valstybinė bibliografija yra veidrodis, kuriame atsispindi šalies kultūra. Einamoji valstybinė biblio­grafija leidžia susipažinti kiekvienam besikreipiančiam į ją su šalies savitumais. Žemės ūkis ir technologijos, visuome­nės struktūra, atsispindinti tos šalies kalba įvairiausiose publikacijose, tradicijos ir ceremonijos, turinčios reikšmę tautos gyvenimui, švietimo, literatūros ir mokslo vaidmuo, žymūs to meto literatūros autoriai, politinės, socialinės ir religinės šalies vystymosi tendencijos - viskas tampa pastebima. Einamoji valstybinė bibliografija turi taip pat atspin­dėti šalies interesus ir unikalias savybes, kaip veidrodis atspindi kiekvieno žmogaus unikalumą“ (Bell, 1998).

Published

22/12/2007

How to Cite

Žumer, M. (2007). Gairės elektroninei valstybinei bibliografijai: tarpiniai rezultatai. Relevant Tomorrow, 53–57. https://doi.org/10.51740/rt.vi.503

Issue

Section

Articles