Seimo pirmininkui Leonui Bistrui – 125

Dr. Artūras Svarauskas

Abstract

Šiais metais sukanka 125 metai, kai gimė prieškario Lietuvos Seimo Pirmininkas, XII Ministrų kabineto vadovas, švietimo ministras ir vienas iš Lietuvių krikščionių demokratų partijos (LKDP) lyderių Leonas Bistras (1890–1971). Nors jis nebuvo pats aktyviausias ir žymiausias šios partijos politikas, tačiau ne kartą užėmė vadovaujamas politines pareigas Nepriklausomoje Lietuvoje. Ramaus būdo ir nuosaikių pažiūrų L. Bistras, kaip ir daugelis prieškario visuomenės veikėjų, sovietų okupacijos metais buvo persekiojamas, kelis kartus suimtas. Už „antirevoliucinę veiklą“, „kovą prieš SSRS“ ir panašius tariamus nusikaltimus 1941 m. ir 1951 m. Ypatingosios komisijos nutarimu be teismo buvo deportuotas į Sibirą. Po J. Stalino mirties grįžo į Lietuvą, tačiau palaužtas paskutiniuosius metus nugyveno uždarai. Vengė dalytis prisiminimais apie veiklą Nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu. Nėra paskelbęs jokių atsiminimų. Šiai asmenybei nebuvo parengtas ir biografinis veikalas. Išskyrus kelias mokslines publikacijas, enciklopedinius straipsnius, L. Bistro veikla tarpukariu yra sulaukusi tik fragmentiškų proginių ar atsiminimų tipo tekstų.

Minėdami 125-ąją L. Bistro gimimo sukaktį, šiame straipsnyje prisiminsime šio politiko darbo ir veiklos fragmentus Nepriklausomoje Lietuvoje.

Published

01/06/2015

How to Cite

Seimo pirmininkui Leonui Bistrui – 125: Dr. Artūras Svarauskas. (2015). Parliamentary Studies, (19), 145–161. Retrieved from https://journals.lnb.lt/parliamentary-studies/article/view/184

Issue

Section

Articles